Naar inhoud

Artikel: Voedzame pompoensoep met Bone Broth - Bottenbouillon

Voedzame pompoensoep met Bone Broth - Bottenbouillon
bone broth

Voedzame pompoensoep met Bone Broth - Bottenbouillon

Als het buiten koud is gaat er niets boven genieten van een gloeiend hete kom voedende soep. Mijn persoonlijke favoriet? Pompoen! Dus waarom zou je geen pompoensoep maken, gecombineerd met andere groenten om het nog beter te laten smaken. Het nadeel van soep is dat het meestal een vrij lichte maaltijd is – het vult je zelden langer dan een uur of zo, tenzij je weet hoe je het op de juiste manier moet maken.

Hoe maak je soep bevredigender (en voedzamer!)? Door meer eiwitten en vet toe te voegen. Eiwit is geweldig voor het opbouwen en onderhouden van spieren en vet is een excellente energiebron.

Laten we beginnen met het gebruik van vet. Je hoeft zeker geen grote plakken boter aan een soep toe te voegen, maar je kan ghee, kokosolie, olijfolie van reuzel of talk gebruiken om de groenten van de soep in te bakken voordat je bouillon toevoegt. Dat levert je niet alleen meer gezonde vetten op, het zorgt er ook voor dat elke soep beter smaakt.

Het toevoegen van eiwitten aan soepen kan worden gedaan in de vorm van het toevoegen van vlees, vis of eieren. Echte bottenbouillon is ook een even geweldige manier om de hoeveelheid eiwit te uppen, maar slechts weinig mensen hebben dat bij de hand. Botbouillon is gemaakt van echte botten die heel lang hebben getrokken om zoveel mogelijk voedingsstoffen in de bouillon te krijgen. Het is tijdsintensief om te maken en heeft de neiging om een beetje rommelig te worden.

We kennen dit scenario allemaal: je hebt gehoord van bottenbouillon en hoe lekker en voedzaam het is, maar je komt er nooit aan toe om het te maken. Niet genoeg tijd. Waar vind je botten van hoge kwaliteit? Niet genoeg ruimte in het vriesvak. Niet comfortabel om iets 12 uur of langer op het fornuis achter te laten.

Dat is waar Bone Broth Protein van pas komt. Je voegt gewoon een paar bolletjes toe aan elke soep en je bent klaar. Je moet misschien wat kruiden en specerijen toevoegen voor de smaak, maar het voorziet je wel van al het eiwit dat je uit bottenbouillon zou krijgen.

Pompoensoep met bottenbouillon

Bereidingstijd: 15 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Porties: 4

Ingrediënten:

1 el kokosolie

 2 uien, geschild en in plakjes gesneden

 3 teentjes knoflook, fijngehakt

 2 cm gemberwortel, geraspt

 1 prei, in plakjes gesneden

 1 knolselderij (ca. 1 kg), geschild en in blokjes gesneden

 500 g pompoen, in blokjes gesneden

 1,5 liter bouillon naar keuze

 4 bolletjes botbouillon-eiwit

 400 g gemalen rundvlees

 Zout en peper

Instructies:

  • Begin met het bereiden van alle groenten; snijden en in blokjes snijden.
  • Verhit de kokosolie in een grote pan en bak de uien en knoflook.
  • Voeg gember, prei, knolselderij en pompoen toe en roer de groenten om deze te bedekken met het kookvet.
  • Voeg bouillon toe en breng aan de kook. Kook gedurende 10 minuten op laag vuur.
  • Meng ondertussen het gemalen rundvlees met zout en peper en rol tot kleine gehaktballetjes.
  • Voeg de Bone Bouillon Protein toe aan de soep, haal de pan van het vuur en pureer tot het glad is met een staafmixer.
  • Voeg nu de gehaktballetjes toe aan de soep en breng aan de kook. Laat sudderen tot het vlees op laag vuur gaar is, ca. 8-10 minuten.
  • Serveer warm en geniet!

Door Marinka Bil, gecertificeerd Mind Body Eating coach

Read more

Paleo: voor hedendaagse jagersverzamelaars
Marinka bil

Paleo: voor hedendaagse jagersverzamelaars

Door Marinka Bil, gecertificeerd Mind Body Eating coach Je hebt vast wel eens van Paleo gehoord. de populaire holbewonerlevensstijl. Het roept echter nogal wat vragen op en we begrijpen volledig wa...

Meer informatie
Neus tot staart eten - een manier om tot een duurzamere vleesconsumptie te komen
ancestral supplements

Neus tot staart eten - een manier om tot een duurzamere vleesconsumptie te komen

Wat als je dierlijke producten zou kunnen blijven eten (omdat je van de smaak geniet en omdat deze je lichaam voeden) terwijl je voeding tegelijkertijd duurzamer maakt? Dat is waar het neus-tot-sta...

Meer informatie