Naar inhoud

Artikel: Welke olie moet je absoluut vermijden?

Welke olie moet je vermijden

Welke olie moet je absoluut vermijden?

De informatie van het gebruik van olie en vetten is erg verwarrend. Aan de ene kant heb je bronnen zoals het voedingscentrum die zeggen dat meervoudig onverzadigde vetten (de belangrijkste vetten in plantaardige oliën) goed zijn voor je hart.

Wij zijn persoonlijk absoluut geen voorstander van plantaardige olieën

Plantaardige olie is vaak afkomstig van noten, fruit, zaden en granen. Toen het werd geïntroduceerd, was het een logische stap om dierlijke vetten meer te vervangen door plantaardige oliën. Het was goedkoper en makkelijker te bewaren en het had een neutrale smaak.

Het grootste probleem met de plantaardige olie is dat ze veel linolzuur bevatten, een ongezonde omega-6 meervoudig onverzadigd vetzuur. Het is gezond om een natuurlijke ratio omega-6-vetzuren te hebben. Onderzoek ltoont aan dat mensen een ratio van 1:1 van omega-3- & omega-6 nodig hebben voor een optimale gezondheid.

Door ons typische westerse dieet is de verhouding echter meer 20:1 van omega-6-zuren tot omega-3, waardoor er een hoger risico is op ontstekingen. Met name linolzuur is bijzonder schadelijk voor het lichaam.

De reactie die linolzuur veroorzaakt, komt door de oxidatie bij blootstelling aan hoge temperaturen. Frituurolie reageert op zuurstof en oxideert, waardoor er weer chemische verbindingen ontstaan ​​die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Vermijd deze bronnen van olie

Veel mensen eten plantaardige olie zonder dat ze het door hebben. Dressing, margarine maar ook chips, koekjes, sauzen en pesto's worden met goedkope olie gemaakt.

Saffloer olie

Saffloerolie is zonder twijfel één van de slechtste plantaardige olie die je kunt eten, maar liefst 70% bestaat uit linolzuur en het bevat vrijwel geen voedingsstoffen.

Zonnebloemolie
De gemiddelde zonnebloemolie bevat een linolzuur precentage van meer dan 60%. Bovendien wordt het ook vaak gebruikt in de horeca en met name om te frituren wat bijzonder schadelijk is.

Soja-olie
Soja-olie is goedkoop en daar door wordt het veel gebruikt. Helaas is het ook heel schadelijk en bevat het ongeveer 55-60% linolzuur. Soja-olie is vaak ook gemaakt met GMO soja.

Canola of koolzaadolie
Koolzaadolie is vaak afkomstig van GMO gewassen en erg hoog in linolzuur

Zorg ervoor dat u ook alle labels met de tekst "Plantaardige olie" vermijdt, aangezien dit een mengsel van een van de bovenstaande oliën kan zijn.

Gezonde alternatieven voor plantaardige olie

Het voedsel dat je eet, moet je lichaam voeden en helpen te gedijen, net zoals de supplementen die wij formuleren! Vermijd de bovenstaande zeven plantaardige oliën wanneer je kookt en kies in plaats daarvan voor gezondere alternatieven zoals ghee, avocado-olie, kokosolie, MCT-olie en olijfolie.

goede olie om te eten

Je hoeft deze oliën niet direct te eten om de voordelen te ervaren. Voeg bijvoorbeeld een paar theelepels MCT-olie toe aan je smoothie, shake of aan je koffie om je dag te beginnen! Het maakt niet uit hoe je ze gebruikt, Avocado-olie en olijfolie bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetten en zijn heerlijk al dressing. MCT staat voor middellange-keten-triglyceriden. 

Een gezonde levensstijl leiden betekent niet dat je vetten moet vermijden. Het betekent kiezen voor gezonde vetten boven ongezonde vetten. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Read more

Recept: avocadobrood met bone broth eiwitpoeder

Recept: avocadobrood met bone broth eiwitpoeder

Bij het zoeken naar een goede en vooral lekker stuk brood, geloof ik dat er niets beter is dan een gezonde variant van avocadobrood! Maak je klaar om verrast te worden hoe eenvoudig het maken van e...

Meer informatie
Low Carb, Keto en Paleo: wat is het verschil?

Low Carb, Keto en Paleo: wat is het verschil?

Het valt niet te ontkennen dat overeenkomsten zijn tussen het koolhydraatarme, keto- en paleo-dieet. Maar hoewel deze eetstijlen op dezelfde basis zijn gebouwd, zijn er enkele belangrijke verschill...

Meer informatie